Konmari Metodu Nedir? Konmari Hakkında Merak Edilen Her Şey

Günümüzde yaşam alanlarında çok fazla ürün kullanıyoruz ve bu nedenle dağınıklık kaçınılmaz hale geliyor. Son dönemlerde popülerliği artan Konmari metodu, hayatı sadeleştirerek huzur bulmanızı sağlayan ve bunu “Derle, topla, rahatla” sloganıyla yapan bir teknik. Bu teknik sayesinde fazlalıklardan kurtularak daha düzenli bir yaşam alanına kavuşmanız oldukça kolay. Bu yazımızda Konmari metodu hakkında merak ettiğiniz her şeyi bulabilirsiniz.

Aslında herkes sade ve daha düzenli bir hayat istediğini söyler. Fakat iş bunu gerçekleştirmeye geldiğinde günlük hayatın koşturmacası herkesi içine alır ve bir de bakmışsınız işler istediğiniz gibi gitmiyor… İşte bu durumu yaşamamanız adına ortaya çıkan Konmari metodu, fazla eşyalardan sıkılan ve hayatına yeni bir enerji katmak isteyenler için harika bir rehberlik sunuyor. Siz de bu metodu hayatınıza entegre ederek mutlu bir yaşam alanı dizayn edebilirsiniz.

Konmari Metodu

Konmari metodu
Yaşam alanlarını düzenlemek için kullanılan Konmari metodu, fazlalıklardan kurtularak sade bir yaşamın kapılarını aralamanızı sağlar.

Öncelikle “Konmari metodu nedir?” sorusunun cevabını vermemiz faydalı olacaktır. Temelde minimalizm akımına benzeyen ve hayatın her alanında uygulanabilen bir düzen metodudur. Kendisine düzen danışmanı diyen Marie Konda tarafından geliştirilmiştir. Japonların hayatlarında önemli bir yeri olan “düzenli olma” alışkanlığını minimanilizm akımının sadeliği ile birleştiren bu akım, eşyaları bir düzene sokmaktan daha fazlasını sunar. Düzenin ruha iyi geldiği ve enerjiyi yükselttiğine inanan Marie Konda, bu tekniği geçici bir süre kullanmak yerine bir yaşam felsefesi haline getirenlerin daha mutlu olacağını vurgulamaktadır.

Marie Konda ve Konmari metodu hakkında daha detaylı bilgi almak için “Hayattan Keyif Almak İçin At, Kurtul, Ferahla” ve “Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle Topla Rahatla” kitaplarına göz atabilir, Netflix’te yayınlanan “Tidying Up with Marie Kondo” programına bakabilirsiniz. Genel bilgileri verdiğimize göre artık metodun ana hatlarına daha yakından bakabiliriz.

Konmari Metodu Adımları

Konmari metodu adımları
Yaşam alanlarınızı Konmari metoduna göre düzenlemek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

1-) Düzenli Olmayı İlke Edinin

Her şeyden önce düzen ve sadeliği ilke olarak edinmeli ve bunu hayatınızın bir parçası haline getirmeniz gerekir. Düzenli yaşamın size birçok açıdan iyi geleceğini hatırlayarak adımlar atmalısınız. Haftalık, aylık periyotlarla toplama yapmak yerine düzeni hayatın bir parçası haline getirmeniz, dağınıklığı baştan önleyeceği için her şey daha kolay olacaktır. Kısaca, bundan sonra yaşamınızın her alanında düzenli olmayı ve doğru adımlarla ilerlemeyi ilkeniz haline getirin. Sonucun sizi mutlu edeceğine eminiz. :)

2-) Fazlalıklardan Kurtulun

Konmari metodu, sadeliği ve minimalizm akımını içinde barındıran bir yöntemdir. Bu nedenle daha düzenli bir hayatın yolu, ihtiyacınız olmayan her şeyden kurtulmanızdan geçer. Ne kadar az eşya, o kadar hız ve düzen demektir. Unutmayın ki sizi mutsuz eden eşya kalabalığındaki birçok parçayı doğru dürüst kullanmıyorsunuz bile onlar yokken bir şey kaybetmeyeceksin. Sana iyi gelen ve gerekli eşyalar tabii ki sizinle kalmaya devam edecek. Sadece sizin için bir şey ifade etmeyen ve gerçekten kullanmadığınız fazlalıklardan kurtulmanız yeterlidir.

3-) Yaşam Alanlarını Tek Seferde Düzenleyin

Tekniğin yaratıcısı olan Marie Kondo, “Yaşam alanlarını uzun bir süreye yayarak düzenlemek yerine tek seferde düzenli hale getirmek eski dağınıklığa dönme ihtimalini ortadan kaldırmaktadır.” diyerek aslında ana noktalardan birini net şekilde belirtiyor. Tekniği uygulamak istiyorsanız, tüm alanı kısa sürede ve tek seferde düzenlemeniz faydalı olacaktır. Bu sayede sonucu ve aradaki farkı net şekilde görüp dağınıklığa dönme ihtimaliniz de azalacaktır.

Konmari metodu raf düzenleme
Konmari, hayatın her alanına düzen getirmenizi sağlar.

4-) Depolama Alanlarını Efektif Şekilde Kullanın

Yaşam alanlarını düzenlerken görünmeyen her yere bir şeyleri istiflemek, düzenli olmak değildir. Bu nedenle kapalı alanları ve görünmeyen depolama alanlarını daha efektif kullanmanız gerekir. Gargrop, mutfak dolabı, kiler veya kıyafet dolabı fark etmeksizin önce eşyalarınızı sınıflandırın ve sonra bunları elinizin altında belli bir düzende yerleştirin. Sınıflandırmayı ister renge ister kullanıma isterseniz de ürünlerin kategorisine göre yapabilirsiniz. Bu tamamen size kalmış. Sınıflandırma yapmak için tüm eşyaları odanın zeminine yayın ve sonra Konmari yöntemiyle sırasıyla katlayıp yerleştirin. Sonrasında da bu düzeni takip etmeni unutmayın! Depolama alanlarında göz sayısını artırmak için organizer seçeneklerini kullanmanız da faydalı bir yöntemdir. Çekmece, dolap içi, kapı arkası gibi alanları düzenli birer depolama alanlarına dönüştürebilirsiniz.

5-) Her Zaman Belirli Bir Sırayı Takip Edin

Yaşam alanlarında kullandığın ve depoladığın her şeyi belli bir sırada düzenlemen gerekir. Tekniğin yaratıcısı bunun için bir Konmari kontrol sırası belirlemiş durumda. İster bu listedeki sırayı takip edin isterseniz de kendi düzen sıranızı belirleyin. Konmari kontrol listesinde sıra şu şekilde:

  • Kıyafetler
  • Kitaplar
  • Belgeler
  • Genel Ev Eşyaları
  • Manevi Değeri Olan Eşyalar

Bu sıralamayı alt kategorilere ayırarak işinizi daha kolay hale getirebilirsiniz. Mesela kıyafetleri kış/yaz olarak ayırabilir, sonrasında elbise, pantolon gibi alt kıvrımlara bölebilirsiniz. Aynı durumu mutfakta ve diğer ortamlarda da kullanmanız mümkün.

6-) Konmari Katlama Teknikleri

Konmari metodunun genel anlamda anlattığı her şeyi adım adım anlattık. Tabii ki tüm eşyaları ve kıyafetleri düzenli bir şekilde depolamak için katlama tekniklerini de öğrenmeniz faydalı olacaktır. Bunun için Marie Kondo Youtube kanalına göz atmanızı tavsiye ederiz.